Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΚΕΤΣΑΝΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Η UNICEF παρείχε ήδη εφόδια αξίας 143.000 δολαρίων για τις άμεσες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Κετσάνα. Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που η καταιγίδα χτύπησε τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, η UNICEF παρέδωσε εφόδια σε τροφή και σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς και προσωρινά καταλύματα για να διανεμηθούν από τις αρχές στις πληγείσες κοινότητες.

Η UNICEF εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών και οικογενειών που έχουν πληγεί από την καταιγίδα που μέσα σε 12 ώρες κατέκλυσε την περιοχή με ποσότητα βροχής που κανονικά πέφτει σε ένα μήνα, πλήττοντας πάνω από 24 επαρχίες σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε εκατοντάδες και συνεχώς αυξάνεται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες βοήθειας και ανακούφισης.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία φανερώνουν πως έχουν πληγεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, με 226.000 από αυτούς να έχουν μεταφερθεί σε περίπου 200 κέντρα εκκένωσης. Αρκετές οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες στους πάνω ορόφους και στις στέγες σπιτιών περιμένοντας διάσωση.

Η UNICEF βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις για να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και υπηρεσίες προς τους εκτοπισμένους ενώ ήδη ομάδες ειδικών ταξιδεύουν από περιοχή σε περιοχή για να εκτιμήσουν επί τόπου την κατάσταση των παιδιών.

«Είναι μια βαθύτατα τραυματική εμπειρία για κάθε παιδί, ιδιαίτερα για εκείνα που έχασαν τους αγαπημένους τους,» δήλωσε η Βανέσα Τόμπιν, εκπρόσωπος της UNICEF. «Τις επόμενες 48 ώρες θα παραδώσουμε ακόμα περισσότερα σετ υγιεινής, βασικά φάρμακα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, φορητές τουαλέτες και οικογενειακά σετ με κουβέρτες και σαπούνι για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες ανακούφισης.» συμπλήρωσε η Τόμπιν.

Καθώς οι προσπάθειες βοήθειας συνεχίζονται, η UNICEF ανησυχεί επίσης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καταιγίδας στα παιδιά, συμπεριλαμβανόμενων των κινδύνων για την υγεία τους εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών, καθώς και για τις δύο τροπικές καταιγίδες που κατευθύνονται στην ίδια περιοχή και είναι πιθανό να χτυπήσουν την Πέμπτη ή Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: